Saturday 23 July 2011

Sapunul de Alep - Scurta descriere

Sapunul de Alep este considerat ca fiind cel mai natural sapun existent in lume.
Nascut si inca fabricat in Alep, Siria, sapunul de Alep contine exclusiv ingrediente vegetale si este produs manual. Artizanii din Alep acorda o atentie deosebita fiecarei faze de preparare a acestui sapun care devine astfel unic in lume datorita ingredientelor folosite si a modului de preparare.
Istoricul
Sapunul de Alep se considera ca a aparut in orasul Alep din nord-estul  Siriei cu aproape un mileniu si jumatate inaintea erei noastre si ar avea prin urmare mai mult de 3500 de ani. Apoi, in timpul cruciadelor, reteta sa, comercializata ambulant pe cale orala de calatorii de pe Drumul Matasii, a ajuns in Europa prin Italia si Spania. Acesta ar fi, astfel, stramosul tuturor sapunurilor tari din lume, si in special, al sapunului de Marsilia, mult mai recent care dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Compozitia
Ingredientul de baza este uleiul de masline la care se adauga un minim de apa, soda calcinata vegetala, obtinuta din cenusa de Samphire) si ulei de boabe si frunze de dafin (Laurus Nobilis), care ii confera culoarea sa verde, datorita prezentei clorofilei naturale inainte de uscare.
Procesul de fabricare
Pentru saponificare, uleiul de masline este incalzit cu apa intr-un cazan de cupru imens, apoi se adauga uleiul de boabe si in special cel de frunzele de dafin pentru a completa aceasta reactie care dureaza mai mult de douazeci de ore.
 Pasta rezultata, de culoare verde, este apoi intinsa si taiata manual in calupuri. Aceste calupuri sunt apoi stivuite sub forma de turnuri pentru o perioada de uscare de 9 – 10 luni in beciuri foarte bine aerisite, dar ferite de lumina soarelui, timp in care sapunul capata o noua culoare maronie.
Sapunul de Alep traditional se gaseste in general sub forma de calup dreptunghiular maroniu, pe care sunt inscrise numele producatorului si calitatea sapunului.
Calitatea unui sapun de Alep este data de cantitatea pretiosului  ulei de boabe si frunze de dafin care se regaseste in compozitia sapunului (poate varia de la 1% la 45%).
Proprietati
Uleiul de masline hraneste si catifeleaza pielea, in timp ce uleiul de boabe si frunze de dafin restabileste filmul hidrolipidic care protejeaza pielea si de asemenea are un puternic efect antiseptic si dezinfectant.
Utilizare
Deoarece restabileste filmul hidrolipidic al pielii poate fi utilizat zilnic fara moderatie si de asemenea pe termen lung.
Este recomandat in tratarea eczemelor si a dermatitelor atopice atat prin utilizare locala (spalarea pielii) cat si ca detergent (multe dermatite sant cauzate de detergentii si balsamurile pentru rufe)
O alta recomandare este in igiena zilnica a celor care sufera de psoriazis. Este indicata in special combinatia de sapun de Alep cu namol de la Marea Moarta.
Igiena este esentiala in tratmentul acneei. Sapunul de Alep are o actiune antiseptica, curata in profunzime si se opune blocarii porilor cu dopuri de sebuum. Se recomanda combinatia cu namol de la Marea Moarta si cu argila care ajuta la limitarea excesului de sebuum. O alta utilizare este in cazul crustelor de lapte (are o actiune emolienta) si a pielii uscate.  
Mai poate fi folosit ca sampon (o data sau de doua ori pe saptamana), ca masca faciala (lasati un minut apoi clatiti) sau chiar ca spuma de barbierit.
De asemenea are un puternic efect antimolii asa ca poate fi depozitat in dulapurile cu haine.



Iata un scurt filmulet despre cum este fabricat acest sapun:

No comments:

Post a Comment